Proiectul
Conservarea aspretelui și salvarea sa de la dispariție
Alex Găvan
Începutul
Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al văii Vâlsanului. Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre Asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape.
Aspretele era puțin cunoscut în afara cercurilor științifice și ale localnicilor.
În iulie 2019, Alex a făcut cunoștință lumii întregi cu Aspretele de pe vârful Gasherbrum 2, de la 8035 metri altitudine, din Himalaya, a șaptea lui ascensiune pe un munte de peste 8000 de metri realizată fără oxigen suplimentar.
Toamna următoare a împărtășit calea de urmat într-un discurs cu impact la Tedx Bucharest.
Viziunea noastră pentru a conserva Aspretele și a-l salva de la extincție se sprijină pe patru piloni:
Crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu – baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate. Ea va servi și ca un centru de vizitare experiențial și sustenabil, cât și ca un hub comunitar.
Reconstrucția ecologică a râului Vâlsan, urmată de cea a râului Argeș și a râului Doamnei, în vederea reintroducerii Aspretelui în arealul său istoric (prin restaurarea habitatelor acvatice, refacerea conectivității râului, etc.).
Advocacy ferm și eficient pentru cauza Aspretelui, într-o manieră încărcată de bunătate iubitoare. Oferim sprijin instituțiilor statului român, la toate nivelurile, pentru a ne asigura că legislația de mediu este respectată și pusă în aplicare.
Educarea continuă, implicarea și împuternicirea comunităților locale. Conștientizarea faptului că, prezența Aspretelui în zonă și existența ariei protejate, sunt un privilegiu și reprezintă cheia de boltă către regenerarea și dezvoltarea durabilă a văii Vâlsanului.
Un moment de referință
Încă de la începutul proiectului nostru în primăvara anului 2019, am avansat construind pe toți cei patru piloni și investind nenumărate ore în planificare, muncă de teren și advocacy.
O mare parte din distrugerile care se petreceau pe Vâlsan au fost stopate (furtul pietrelor de râu, tăierea vegetației de pe maluri, problema debitului de apă este pe cale de a fi rezolvată, etc.). Datorită acestui lucru, acțiunile noastre au beneficiat de o acoperire semnificativă din partea presei și au emoționat sufletele oamenilor.
Momentul de cotitură a venit în toamna anului 2020, atunci când membrii echipei noastre, Andrei Togor și Marcus Drimbea, au reconfirmat existența Aspretelui în râu, identificând nu mai puțin de 12 exemplare. Descoperirea a fost de o asemenea importanță încât știrea a ajuns pe prima pagină a BBC. Zece alte exemplare au fost găsite tot de către ei, în anul următor.
Andrei Togor, Marcus Drimbea | Fundația Alex Găvan

Gabriel Covats | Fundația Alex Găvan
Planul Național de Acțiune al Speciei
De asemenea, am dezvoltat Planul Național de Acțiune al Speciei, un document de importanță critică ce va fi în curând aprobat prin ordin de ministru de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cele 200 de pagini au la bază cei patru piloni menționați mai sus și conturează drumul oficial prin care Aspretele va fi salvat.
Planul a trecut de faza dezbaterii publice și a integrat, între timp, tot feedback-ul relevant. Ultimul pas pentru a fi finalizat și lansat oficial, presupune includerea concluziilor studiului de abundență și distribuție a speciei. El va fi realizat în toamna acestui an cu ajutorul partenerilor nostri de la MBZ Species Conservation Fund și va fi complementat de diferite alte studii bio-fizico-chimice necesare.
Conceptul științific și tehnic al Sanctuarului Aspretelui este deja finalizat, în mare parte datorită colegilor noștri Dorin Hanganu și Nicolai Craciun. În prezent, colaborăm cu arhitectul Server Tuncay pentru integrarea lui într-un design sustenabil de nivel internațional.
În perioada următoare lucrăm la alte activități, toate deja incluse în Planul Național de Acțiune a Speciei. Câteva dintre ele sunt:
- continuarea seriei de studii științifice legate de Asprete și de habitatul său, începută datorită grantului oferit de către MBZ Species Conservation Fund;
- așteptăm un răspuns pozitiv pentru cercetare științifică în cadrul unui grant din partea Fundației Disney, unde am trecut deja de faza inițială;
- colaborarea îndeaproape cu Agenția Națională Apele Române, Administrația Bazinală Argeș – Vedea, pentru a adapta sau elimina pragurile artificiale de-a lungul râului astfel încât conectivitatea naturală a Vâlsanului să nu mai fie afectată; consultări cu programul Open Rivers și Dam Removal Europe pentru a reuși acest lucru; în aceasă privință, am depus o aplicație de grant către Open Rivers care a trecut de prima parte a procesului de selecție; căutăm soluții pe termen lung pentru exploatarea sustenabilă a barajelor Vâlsan și Dobroneagu; implementarea unui proiect pilot împotriva inundațiilor, utilizând soluții prietenoase cu mediul, proiect ce va servi în viitor drept un exemplu de bune practici;
- securizarea debitului ecologic al râului; cu autorizația de funcționare expirată, compania de stat Hidroelectrica este în procedeu de reautorizare a activității sale pe Vâlsan; acesta este cel mai bun moment pentru a ne asigura că debitul ecologic este calculat în mod corespunzător potrivit legii apelor, iar legislația în vigoare este și pusă în aplicare; implementarea unui sistem de monitorizare transparent și în timp real a debitului ecologic;
Alex Găvan
- dezvoltarea planului de reconstrucție ecologică a râului;
- declararea la IUCN a unei porțiuni revelante a văii Vâlsanului drept Key Biodiversity Area (KBA), prima de acest fel din România, încă o premieră a proiectului Aspretele Trăiește;
- sprijinirea primăriei Brăduleț și a comunității pentru obținerea finanțărilor legate de infrastructură, precum accesul la apă curentă, canalizare și gaze, facilități ce vor reduce poluarea și presiunea asupra mediului înconjurător, în general, și asupra habitatului Aspretelui, în particular;
- sprijinirea unui producător britanic în realizarea unui documentar despre biodiversitatea din România, film ce va include un capitol special dedicat Aspretelui;
- dezvoltarea unei rețele de trasee de drumeție și ciclism pentru toate vârstele, rute ce vor avea Sanctuarul Aspretelui drept punct central; frumusețea naturală a locurilor va fi armonios îmbinată cu extrem de bogatul patrimoniu istoric și cultural al zonei.
Alex Găvan

Alex Găvan
Parteneriat Strategic
Pentru toate acestea, suntem recunoscători să avem susținerea de zi cu zi a partenerului nostru strategic, Fauna and Flora International (FFI), prima organizație înființată în lume pentru conservarea vieții sălbatice. Încă din 1903, ei dau formă și influențează hotărâtor conservarea naturii la nivel mondial.
Acțiunile noastre de până acum ne aduc în postura de a aplica, împreună cu FFI, la două programe majore ale Comisiei Europene, linii de finanțare care, în viziunea noastră, vor funcționa complementar: LIFE, în 2023 și PODD – Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, în 2024.
Ele vor constitui un cumul de câteva milioane de Euro ce ne va permite să implementăm în totalitate Planul de Acțiune al Speciei pe care l-am dezvoltat. Acesta va include crearea Sanctuarului Aspretelui (baza de cercetare și înmulțire în captivitate, împreună cu centrul de vizitare) și reconstrucția ecologică a râurilor Vâlsan, Argeș și Doamnei, ape pe care ulterior Aspretele le va repopula.
Prin modul în care am gândit tot proiectul, Sanctuarul Aspretelui va ajunge să se susțină singur, odată ce finanțările Life și PODD se vor fi încheiat.
Împreună, mai buni
Pentru rezultate de durată, abordarea noastră holistică include și obținerea custodiei ariei protejate, în parteneriat cu FFI.
Încă de la începutul acestui proiect, tot ceea ce am înfăptuit este rezultatul muncii în totalitate voluntare și pasionate a tuturor celor implicați.
Avem o echipă minunată pe care am alcătuit-o întru sprijinul Aspretelui, de la oameni din mediul academic, instituții publice, până la cei din mediul de afaceri, media și persoane publice relevante ca ambasadori.
Dar suntem întotdeauna bucuroși să urăm bun-venit unor prieteni noi și susținători care să aducă cu ei dragostea lor pentru natură și umanitate.

Ovidiu Stan | Fundația Alex Găvan
Visul nostru este nu doar să salvăm aspretele, ci și ca proiectul să devină un far în conservarea vieții sălbatice și a naturii de pretutindeni și, în același timp, inspirație pentru toți cei ce vor să înceapă inițiative de mediu pentru a reconecta oamenii cu planeta.
Alex Domnișoru | FotografulTau.ro